Over onsContact
Blog 
woensdag 15 augustus 2018

Apple heeft een waarde bereikt van 1000 miljard dollar. De financiële wereld viel afgelopen week in katzwijm bij het horen van dit topresultaat. Het bedrag is goed voor het opkopen van complete landen en andere multinationals. Als Apple met dit resultaat wordt gezien als absolute top, dan zijn de Nederlandse pensioenfondsen dat ook!. Met ruwweg 1400 miljard euro overtreffen ze het resultaat van de computergigant. 

Negatieve framing van het pensioenstelsel
In Nederlandse ogen is Apple een succes.  Maar de pensioenfondsen en het pensioenstelsel worden door de Nederlandse overheid daarentegen steeds neergezet als een mislukking. Dat klopt natuurlijk niet. Daarom wijzen we er hier nog maar eens op, dat de berichtgeving rond de Nederlandse pensioenen gezien kan worden als framing. De overheid benoemt het pensioenstelsel als een probleem en dan is hervorming van dat stelsel de oplossing voor dat probleem. Welk doel dient deze overheids-framing? 

Nieuwe markt voor banken en verzekeringsmaatschappijen
Het stelsel moet op zijn kop, er moeten in de onuitgesproken visie van het kabinet persoonlijke pensioenpotjes komen, zodat er voor de twijfelachtig opererende financiële wereld (verzekeringsmaatschappijen en banken) een mooie, nieuwe, winstgevende markt ontstaat. Goed voor de jongens en meisjes van de Amsterdamse Zuidas, maar slecht voor de gepensioneerden. Inmiddels is allang bewezen dat persoonlijke pensioenpotjes voor de gepensioneerden niet de allerbeste beleggingsresultaten opleveren.

Politiek gevoelig voor misleiding
Natuurlijk zou u deze analyse kunnen beschouwen als opruiing. Maar dat is het niet.
“De druk op de politiek om een nieuw pensioenstelsel met persoonlijke pensioenpotten in te voeren, komt vanuit partijen die daar financieel belang bij hebben”. Dat zegt bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder MN René van de Kieft in een afscheidsinterview in het FD.  Van de Kieft pleit ervoor dat het pensioendebat ook buiten de bestuurskamer wordt gevoerd. De pensioenleugen voegt eraan toe: te beginnen met de eigenaren van het geld, de deelnemers aan pensioenfondsen. Ze zijn nu op geen enkele manier direct betrokken bij de dans om hun miljoenen. Organisaties van gepensioneerden schreeuwen al maanden moord en brand en zeggen de minister dat dit moet veranderen, maar ze boeken daarbij geen enkel succes en leggen zich daar veel te gemakkelijk bij neer.

Merkwaardige rol voor minister
Minister Koolmees zelf speelt in dit toneelstuk een merkwaardige rol. Bereikten vakbeweging en werkgeversorganisaties kortgeleden een voorlopig akkoord in de pensioendiscussie (géén persoonlijke pensioenpotjes): de minister veegde het  resultaat hooghartig van tafel en wil toch een algehele hervorming van het stelsel, waarbij hij minstens de verdenking oproept gevoeliger te zijn voor de wensen van de financiële wereld, dan de opvatting van gepensioneerden en de werkenden die nu veel geld in de pensioenpot storten.

Geconstrueerd verhaal
Dat het er slecht voorstaat met de Nederlandse pensioenfondsen is een geconstrueerd verhaal. Het gaat helemaal niet slecht en dat zou beter zichtbaar zijn als de overheid de overdreven strenge regels die voor pensioenfondsen gelden zou versoepelen, zo zegt beleggingsstrateeg Supriya Menon van Picet Asset Management.  De Nederlandse overheid voert ten aanzien van pensioenfondsen een veel te streng en conservatief beleid, vindt ook Menon. De Pensioenleugen voegt eraan toe: en houdt zo het fabeltje in stand, dat het er met het stelsel slecht voorstaat. 

Politici maken er een potje van
Daarom durven we hier de stelling aan, dat de Nederlandse overheid rond de pensioenen de kluit bewust misleidt om het politieke klimaat rijp te maken voor een forse hervorming, die niet de gepensioneerden, maar vooral banken en verzekeringsmaatschappijen ten goede zal komen.