Over onsContact
Blog 
vrijdag 14 augustus 2015

In het kantoor van minister van sociale zaken Lodewijk Asscher (PvdA) moeten werkelijk alle alarmbellen zijn afgegaan, toen het Centraal Planbureau met cijfers naar buiten kwam waaruit blijkt dat ouderen en gepensioneerden in 2016 flink financieel achtergesteld worden bij de jongeren. Uit die cijfers wordt namelijk duidelijk hoe het kabinet tegen ouderen aankijkt. Ze zijn de melkkoe van deze tijd.

Inkomensdaling van ruim 1%

De inkomensplaatjes voor volgend jaar zijn voor ouderen zeer beroerd. Ze gaan er volgens het CPB 1,1% op achteruit, terwijl werkenden kunnen uitzien naar een inkomensstijging van 2,4%. Een verschil dus van 3,6% !!

Het CPB liet zien dat de koopkracht van ouderen een stevige knauw krijgt door een opeenstapeling van negatieve fiscale maatregelen die exclusief voor gepensioneerden gelden. Daarnaast zullen gepensioneerden als enige groep niet profiteren van belastingverlagingen die het kabinet voor de werkenden wèl  in petto heeft.

Paniek in de tent

Hulde aan het CPB, dat ditmaal zonder aanziens des persoons de voor het kabinet onwelgevallige cijfers naar buiten bracht. Onmiddellijk daarna moet er in Den Haag paniek zijn uitgebroken. De verkiezingen komen er immers langzaam maar zeker aan en dat wordt voor de regeringspartijen en hun gedogers de finale afrekening. 

Dus moeten we dit gedoe met die gepensioneerden niet hebben, moet Asscher gedacht hebben. 

Er komen nieuwe maatregelen

De minister kondigde plotseling maatregelen aan om de pijn te verzachten. Mooi voorbeeldje trouwens van een allerbelabberdste coördinatie. Als je weet dat het CPB met slechte cijfers naar buiten komt en je wilt dat niet, dan ben je ze toch een stapje voor door je plannen een dagje eerder te laten “lekken”. 

Uit  dit slordige gedoe kun je afleiden dat de club van Mark Rutte de kluts kwijt is als het gaat om ouderen.

Om verdere ontbinding van zijn partij te voorkomen bracht Asscher het bericht naar buiten, dat we de negatieve cijfers van het CPB mogen vergeten. In september komt het kabinet met maatregelen waardoor de achterstelling van gepensioneerden wordt opgeheven.

Eerst zien dan geloven 

Hoewel: opgeheven? Of deels opgeheven? Of verzacht?  Eerst zien en dan geloven. Dit kabinet is heel goed in window dressing: het is nooit, zoals het lijkt, behalve als het er beroerd uitziet. Dan klopt het vrijwel altijd.